Петя Буюклиева

(0)

Това е певицата с уникален глас и неизчерпаема енергия, с ярко присъствие на българската сцена, с песни, останали в сърцата на няколко поколения българи.

От пет годишна започва да свири на цигулка и пиано, завършва музикалното училище в Пловдив със специалност пиано, а след това Националната музикална академия в София с поп и джаз пеене. Петя бързо привлича вниманието на музикалната общественост и едва 21-годишна прави първите си концертни турнета в Русия, като солистка на оркестър „София“. Многобройни са и концертите ѝ с биг бенда на БНР, с големия симфонияен оркестър на Санкт Петербург, с диригент Анатолий Батхин, както и турнетата с Московския биг бенд и симфоничния оркестър на Куба.

Музикалните критици я определят като феномен в родната музика. Няма друга българска певица, която така безапелационно да е спечелила пет световни награди „Гран При”, както и повече от 30 международни награди от престижни фестивали и конкурси по света. В колекцията ѝ са Гран При и Златен медал за уникален глас от „Световния шампионат по изкуствата” в Лос Анджелис, „Златният Орфей”, "Сребърната раковина” от Хавана, Гран При от "Макфест” в Македония, специални награди от “Братиславска лира”, “Радио Франс Интернасионал” - Париж и много други. За принос към Българската музика, Петя Буюклиева е отличена със златна лира от СМДБ.

Пяла е на една сцена със световни звезди като Кайли Миноуг, Тото Кутуньо, Джери Ли Люис и Ким Уайлд, както и на сцената на Евровизия. Има дует с вокалиста на "Тото" Боби Кимбъл. Изнасяла е концерти в САЩ, Канада, Русия, Швеция, Финландия, Италия, Германия, Австрия, Норвегия, Дания, Гърция, Полша, Испания, Чехословакия, Куба, Румъния, Малта, Македония, Турция...

Няколко пъти е обявявана за певица номер едно на България. Тя е вдъхновение за много млади изпълнители, които печелят награди и признание с нейните песни. Тя е жената и певицата на всички времена, за която няма стилови граници в музиката.

Тя е Петя Буюклиева!